Oltások, műszeres vizsgálatok, műtétek

Ortopédia

Ortopédiai berendezésKlinikánk ortopédiai referencia klinikaként működik, a környékből és az ország más vidékeiről is több állatorvos küld hozzánk ortopédiai-traumatológiai eseteket.

Vezető állatorvosunk Dr. Szolnoki János évtizedek óta tevékenykedik ezen a területen, mind diagnosztika, mind a terápia terén. Jelenleg is a Magyar Kisállatortopédiai Egyesület aktív tagja.

Kórházunkban hivatalos minősítéssel (MKOE) szűrjük az öröklődő betegségeket, úgy mint a

 • Csípőízületi diszplázia,
 • Könyökízületi diszplázia,
 • Vállízületi osteochondrosis (OCD),
 • Csánkízületi OCD,
 • Gerinc spondylosis,
 • Patella ficam.

Ugyanezen betegségeket gyógyítjuk, szükség esetén operáljuk is. Ezen felül számos egyéb ortopédiai-traumatológiai elváltozással, töréssel és szalagszakadással kapcsolatos sérüléseket is ellátunk.

Több, itthon újnak számító módszert is sikerrel alkalmazunk, például

 • a térd elülső keresztszalag szakadásánál a TTA módszert,
 • a csípőízületi diszpláziánál TPO, DBO, Total protesis,
 • könyök diszpláziánál proximal ulna osteotomia-PAUL ,de
 • a törések ellátásánál is alkalmazunk új sikeres eljárásokat. mint a fixateur interna vagy CRISP.

A gerincsebészetben is nagy tapasztalattal rendelkezünk, a helyben elérhető gerincfestésen (myelographia) kívül MRI központtal is kapcsolatban állunk.

Rendszeresen részt veszünk ortopédiai témájú kongresszusokon, néhányszor előadóként is.

Jól felszerelt ortopédiai műtőnket jól szolgálja ki a digitalis rtg technológiánk, és a Storcz videoendoszkópos rendszerünket hamarosan kiegészítő arthroszkópos eszközök.

Sebészet-anaesztézia

sebészet-anaesztéziaKórházunkban a műtétek nagy részét a lehető legbiztonságosabban végezzük.

Ennek érdekében a gazdiknak minden esetben javasoljuk a műtét előtti kivizsgálást - klinikai vizsgálat, vérvétel teljes vérképpel és szervfunkciókkal, szükséges esetén mellkas-hasi rtg., EKG vizsgálat.

Ezek után vénakanült helyezünk az állat vénájába, amin keresztül  a műtét alatt (illetve ameddig csak szükséges) folyadékterápiát (infúziós kezelést) és gyógyszereket kap.

Egy enyhe bódítást (premedikációt) követően az állat légutait szabaddá tesszük, légcsövébe légcsőtubust helyezünk, ami keresztül oxigént és altatógázt adagolunk.

Közben az állatot monitorizáljuk, azaz ún.őrző monitort helyezünk rá, melynek segítségével folyamatosan mérjük a pulzusát, maghőmérsékletetét, vérnyomástát. a vér oxigéntelítettségét, a légzésszámot, valamint többször is EKG-képet készítünk. 

Ezen túlmenően az altatógépes altatásnak előnye a gyors kormányozhatóság, azaz ha bármi probléma lép fel az altatás során, a beavatkozás azonnal felfüggeszthető,a légzés lélegeztetőgép segítségével sokáig fenntartható.

Lágyszöveti műtétek

Klinikánkon számtalan ún. lágyszöveti műtétet és beavatkozást végzünk rutinszerűen.

Ezeket talán gyakorlati szempontból az alábbiak szerint érdemes felosztani:

 • Szülészeti műtétek hím és nőstény állatokon, ideértve a különböző módszerekkel végzett ivartalanításokat, császármetszéseket.
 • Onkológiai-daganat műtétek: Sajnos egyre nagyobb százalékát teszik ki a lágyszervi sebészeti munkánknak. Már nem csak az ivarszervi daganatok vannak többségben, hanem egyre növekvő mértékben találkozunk lép, vese, máj, húgyhólyag, szív és egyéb szervi daganatokkal, illetve komplett szervrendszereket-immunszerveket támadó malignus lymphomákkal is. Szoros kapcsolatban vagyunk a legnagyobb állatorvosi onkológiai központtal, ahol sugárkezeléseket és kemoterápiás kezeléseket is végeznek.
 • Ide sorolnám a gyakori, de talán mégis kisebb számú fülészeti műtéteinket is.

Fogászati beavatkozások

Fogászat - szentendrei állatorvosKlinikánkon nagy tapasztalattal végzünk számtalan fogászati és szájsebészeti  beavatkozást:

 • Egyszerű ultrahangos fogkőeltávolítás - mindig plakkeltávolító polírozással együtt,
 • Maradandó és tejfogak eltávolítása
 • Fogíny plasztika, regenerálás - soft laser terápia,
 • Rágcsálók, nyulak, tengerimalacok és egyéb egyéb kedvencek fogászati ellátása: fogreszelés, rendellenes fogak eltávolítása,
 • Egyéb fog és állkapocs műtétek: daganatok osteotómiája, részleges és teljes maxillectomia, mandibulectomia,
 • Állkapcsi törések helyreállító műtétei: lemezes osteosynthesis, fixateur externa.

Szemészet

Klinikánkon többféle szemészeti beavatkozást, műtétet végzünk.

A szemkörnyék korrekciós és egyéb műtéteit nagy gyakorlattal, hosszú ideje végezzük.

Egyéb sürgősségi-sérüléses-szaruhártya enyhébb károsodását okozó sérülést, a szemgolyó előesését is gyakran operáljuk.

Az összetettebb nagyobb szemészeti gyakorlatot és tudást igénylő eseteinket legtöbbször külsős szemész kollégina segítségével látjuk el.

Így  jó eredménnyel többször operáltunk együtt cataractát-szürkehályogot is az elmúlt években.

Laboratóriumi vizsgálatok

Labor - szentendrei állatkórházKlinikánkon évtizedes tapasztalattal végzünk helyben laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatokat a gyors és pontos diagnózis felállítása érdekében:

 • Haematológiai automatánk szinte minden igényt kielégítő ún. 5 diff.-es vérképet mutat (5 féle fehérvérsejt eloszlását, mennyiségét és százalékos arányát)
 • Biokémiai vizsgálatainkkal széleskörű szervi-paneleket tudunk vizsgálni: máj, vese, hasnyálmirigy-működés, diabetes, fehérjeanyagcsere jellemzőit, és újdonságképpen a kutyák progeszteronszint meghatározását (term.idő)
 • Szerológiai vizsgálataink kiterjednek a leggyakoribb kutya -macska vírusos és protozoás megbetegedéseire - FELV/FIV, FIP, Giardia, Parvo/corona, szopornyica, Lyme, szívférgesség.

 

Mikroszkópos vizsgálatainkkal: Babesiosis-vérkenet, széklet-férgességek, külső élősködők (fül és bőr atkák, gombák, hüvelykenet) termékenyítési idő meghatározása.

Ultrahang-műszeres vizsgálat

Ultrahang - szentendrei állatklinikaUltrahang vizsgálatokra számos esetben kerül sor. Hasi szervek közül szinte az összes jól vizsgálható, így a máj, epehólyag, vesék, húgy és ivarszervek, gyomor és bélrendszer. A mellkesi szervek közül elsősorban a szív vizsgálata a legnagyobb jelentőségű, de sokszor a tüdőről is értékes képet kapunk.

Orvosaink közül többen nagy tapasztalattal rendelkeznek az UH vizsgálatok terén, amelyeket bejelentkezés alapján végzünk.

Kórházunkban modern, Mindray DC-6-os ultrahang készülékkel, három vizsgálófejjel (konvex, linearis, cardio), color- és spektral dopplerrel végzünk leginkább hasi- és kardiológiai, de egyéb ultrahang vizsgálatokat is. Ultrahang vezérelte mintavételekre van lehetőségünk (cystocentesis, citologiai minták). A felvételeket rögzíteni tudjuk, és igény/szükség esetén azokat a gazdi rendelkezésére bocsájtjuk digitális formátumban.

Storcz video-endoszkópos torony

EndoszkópAz endoszkópos vizsgálatok az állatorvoslásban jelenleg még ritkaságszámba mennek.

Kórházunkban korszerű magas minőségű video-endoszkópok (jelenleg flexibilis) állnak a rendelkezésünkre a szájüreg, nyelőcső,gyomor-bélcsatorna ill. az orrüreg, külső hallójárat, lécső és a hörgők vizsgálatára.

A vizsgálaton kívül vértelen beavatkozásokat,mintavételeket,idegen testek eltávolítását is ezek segítségével végezzük.

EKG-vizsgálatok

EKG vizsgálatA szívet és annak működését többféle módon vizsgálhatjuk. Az alapos klinikai-hallgatózásos, kopogtatásos vizsgálatot semmilyen műszeres vizsgálat sem helyettesítheti.

A szív alakját, formáját, morfológiáját mellkas rtg felvételen tehetjük láthatóvá.

Működését vizsgálhatjuk speciális UH fejjel és készülékkel, elektromos tevékenységét pedig EKG felvételen tehetjük láthatóvá, ahol elsősorban a szív ingerképzési-ingervezetési rendellenességeit vizsgáljuk, de a szívizom munkájára és a szív tengelyére vonatkozóan is értékes információkat nyerhetünk.

Kórházunkban PC-alapú EDAN-VE 1010 típusú készülékkel készítünk EKG felvételeket.

Fájdalom központ

Alternatív kezelésekKórházunkban a hagyományos gyógymódokon kívül több alternatív, az állatgyógyászatban még kevéssé használt gyógymódot is alkalmazunk, melyek akár a műtét utáni regenerációt, akár a műtét elkerülését szolgálják.

Ezek a gyógymódok csak felsorolásképpen:

 • Lágy lézer terápia: bőr, idegek, ízületek regenerálására
 • Mágnes terápia: fájdalom csökkentése ízületi csont ill. egyéb fájdalmak után
 • Tense-kezelés: sajnos csak ritkán tudjuk alkalmazni a sorvadt inaktív izmok serkentésére, mivel ez a kezelés éber állatban nagy ellenállást, kellemetlen érzést vált ki.
 • Reiki, akupunktúra kezelés: külsős kollégák végzik időpontegyeztetés alapján

A részletes felsorolás megtekintéséhez kérem kattintson a szórólapra >>