Amit a kullancsokról tudni érdemes

A kullancsok vérszívó paraziták, rendszertanilag a pókszabásúak közé tartoznak. A téli hidegben inaktívak, a tavaszi melegedés kelti fel őket. Ha tartósan 7-10 fok körüli a nappali hőmérséklet, akkor már számítani lehet a támadásukra. Önmagában a kullancscsípés nem veszélyes, és általában fájdalmatlan is. Sajnos azonban számos kórokozót terjeszthetnek a csípésükkel, ami emberekre, állatokra egyaránt veszélyes lehet.

Kutyákra nézve a legveszélyesebb két betegség a babesiosis (vérfestékvizeléses láz), és a Lyme-kór. A babesiosist egy Babesia canis névre hallgató egysejtű vérparazita okozza. A kórokozó a vörösvérsejtekben szaporodik, ennek következtében a sejtek szétesnek. A felszabaduló vérfesték súlyos vesekárosodást okozhat, ami akár az állat elhullásához is vezethet. Általában a magas láz, elesettség, és a vizelet sötétbarna elszíneződése hívja fel a figyelmet a bajra. Az idejében felismert betegség hatékonyan kezelhető, védőoltás azonban nincs ellene. Megelőzésének egyetlen módja a kullancs távoltartása. Erre a célra többféle készítmény van forgalomban. A kullancsriasztó nyakörvek közül csak megbízható, állatorvos által is javasolt készítményt használjunk. Forgalomban vannak olyan cseppek, un. “spot on “készítmények, melyek az állat bőréről felszívódnak, és tartós kullancs és bolhaellenes hatást fejtenek ki. Készítménytől függően 1-3 hónapig tart a hatásuk bolha ellen, és általában 1 hónapig védenek kullancsok ellen. A nyakörv és a spot on kombinált alkalmazásával megközelítőleg 100 %-os védelmet biztosíthatunk kedvencünknek.

A Lyme kór a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott fertőzés, embereket és kutyákat egyaránt képes megbetegíteni. A fertőzés lázzal, bénulásokkal járó tüneteket okoz. A betegség ellen forgalomban van vakcina. Célszerű az állatokat tavasszal, még a kullancsszezon előtt beoltatni. Kétszeri alapoltás után évente elegendő emlékeztető oltást alkalmazni.

A fertőző betegségek átvitelének annál nagyobb az esélye, minél tovább szív vért a kullancs. Éppen ezért nagyon fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása, erre a célra szolgáló kullancscsipesszel, vagy kullancs eltávolító kanállal, melyek patikában beszerezhető eszközök. A csípés helyét célszerű lefertőtleníteni, a kullancsot pedig megsemmisíteni.

Scroll to Top