Kedvenceink allergiás megbetegedései

Sokat halljuk manapság, hogy az allergia népbetegséggé vált, sajnos nem csak az emberek, de háziállataink körében is. A kutyák, macskák allergiája általában a bőr fokozott viszketegségével jelentkezik, az allergiás eredetű orrfolyás, könnyezés jóval ritkább tünet. Az állat a bőrét nyalja, rágja ami nedvedző sebek kialalkulásához vezet. Gyakori tünet a lábvégek nyalogatása. A faroktő tájék feletti viszketegség a bolhaallergia tipikus tünete.

A betegség lényegében a szervezet kórosan felfokozott érzékenységét jelenti egy bizonyos anyaggal szemben, amit ez esetben allergénnek neveznek. A mai napig nem tisztázott hogy mi okozza a szervezet allergiás áthangolódását.

A kiváltó okot tekintve négy csoportba oszthatók az allergiás megbetegedések:

  1. Inhalációs allergia
  2. Táplálék allergia
  3. Kontaktallergia
  4. Gyógyszerallergia

Az allergia megállapítása

Az inhalációs allergiát az embergyógyászatban is használatok bőrteszttel lehet megállapítani, fontos hogy előtte ne kapjon allergia elleni gyógyszert az állat, mert az a bőrreakciót is elnyomhatja. Újabban vérvizsgálattal is megállapítható hogy kedvencünk mire allergiás.

A táplálékallergia megállapításához az állatnak legalább 6 héten keresztül kell olyan eledelt fogyasztania, amit korábban még nem kaphatott. Több állatorvosi diétás táp is forgalomban van erre a célra. A diéta alatt csak a kijelölt tápot fogyaszthatja, és nem kaphat gyógyszereket a viszketés csillapítására. Ha a diéta alatt elmúlnak a panaszok, és visszatérve a régi eledelre újra fellángolnak, akkor kijelenthetjük hogy táplálékallergiáról van szó.

A kezelés

Sajnos a betegeket meggyógyítani nem lehet, csak a tüneteket enyhíteni. Amennyiben lehetséges távol kell tartani az állatot az allergiát kiváltó anyagtól, így táplálékallergia esetén az állatnak diétás tápot kell ennie élete végéig. Ha viszont kedvencünk a pollenekre allergiás akkor ez megoldhatatlan.

Ha ismerjük hogy mi okozza az allergiát, lehetőség van hiposzenzibilizáló injekció készíttetésére, ami tulajonképpen egy injekciósorozat, és hozzászoktatja a szervezetet az allergénhez. Állatok esetében a módszer legtöbbször eredményes, és hosszabb időre tünetmentessé teszi az állatot.

Kiváltó októl függetlenül lehetőség van tüneti kezelésre. Sajnos az embergyógyászatban bevált antihisztaminok kutyákban legtöbbször nem elég hatékonyak. Mivel azonban nem okoznak mellékhatásokat érdemes próbát tenni néhány készítménnyel. A szteroid gyulladáscsökkentők nagyon hatékonyan csökkentik az allergiás viszketést, de hosszú távon alkalmazva sajnos mellékhatásokat okoznak. Léteznek olyan kombinált készítmények, melyek egyaránt tartalmaznak antihisztaminokat és szteroidokat. Ezek kevésbé kockázatosak, de álatalában hatékonyak, ezért tüneti kezelésre megfelelőek lehetnek.

Ha lehetséges törekedni kell arra, hogy az allergia oka kiderüljön, és csak akkor alkalmazzunk tüneti kezelést, ha nincs más megoldás. Az okot megállapítani azonban hosszadalmas, és sokszor költséges, ezért a tulajdonostól is türelmet, kitartást kíván.