Macskák egészségvédelme

Ahhoz hogy kedvencünket jó egészségben megtarthassuk, nem árt tisztában lennünk azzal, milyen veszélyek is leselkednek rájuk. A baj megelőzésének első lépése, hogy tudjuk mitől tartsunk, mit tegyünk hogy elkerüljük, és miről ismerjük fel a problémát.

Parazitás fertőzések megelőzése

Hogy macskánk egészségét védjük, meg kell akadályoznunk, hogy külső-belső élősködők támadják meg. A paraziták részben tápanyagokat vonnak el a szervezettől (pl. bélférgek), részben pedig súlyos fertőzések közvetítői lehetnek (pl. kullancsok). Ha a macska allergiás az élősködőre (pl. bolhára), akkor súlyos általános tünetek is kísérhetik a parazitás fertőzést. Bizonyos paraziták az emberre is veszélyt jelentenek, ezért fokozottan ügyelni kell állataink mentesítésére (pl. bélférgek).

Megelőzés: felnőtt állatok 6 havonta történő féreghajtó kezelése, valamint bolha-kullancs ellen hatékony spot on készítmények alkalmazása folyamatosan.

Védőoltások beadatása

Számos fertőző betegségtől védhetjük meg kedvencünket, ha oltásokban részesítjük (macskanátha, rhinotracheitis, leukosis, stb.). Kölyökállatoknak egy oltási sorozatra van szüksége, felnőttkorban az évente beadatott ismétlő oltások már elegendő védelmet biztosítanak. Kijáró macskák oltásaira különösen nagy figyelmet kell fordítanunk, mert ők rendszeresen kapcsolatba kerülnek idegen macskákkal, és sokkal több esélyük van a fertőzésekre. Ha módunkban áll célszerű bőrgombásság elleni vakcinát is beadatni az állatorvossal, különösen, mivel a gombák egy része az emberben is bőrfertőzést okoz.

Szűrővizsgálatok

Különösen idősödő (7 év feletti) állatok esetében van nagy jelentősége a laboratóriumi szűrővizsgálatoknak. A betegségek nagy része nem hirtelen akut formában jelentkezik, hanem idült elhúzódó lefolyású. Ezért sokszor nincsenek feltűnő tünetei egy kialakulóban lévő krónikus bántalomnak, vagy a tünetek annyira lassan súlyosbodnak, hogy a tulajdonos nem figyel fel rájuk (pl. fokozódó vízfogyasztás). Ezek a problémák (pl. májbetegségek, idült veseelégtelenség, cukorbetegség) hatékonyabban kezelhetők, illetve kevesebb kárt okoznak a szervezetben, ha korábban diagnosztizáljuk, és kezeljük őket. Éppen ezért idősödő állatok esetében javasolt évente vérvizsgálatot végeztetni, hogy kiszűrjük az ilyen betegségben szenvedőket. Idős állatok részére geriátriai vizsgálat végzése javasolt, ami lényegében egy részletes fizikális betegvizsgálat a rendelőben, kiegészítve vérvizsgálattal, szükség esetén műszeres vizsgálatokkal (röntgen, ultrahang).

Szájhigiénia

A macskák hajlamosak a fogkőképződésre. A fogakra rakódó fogkő szájbűzt okoz, kilazítja a fogakat, és sok baktérium halmozódik fel benne.

Megelőzés: Érdemes legalább negyedévente ellenőriznünk kedvencünk fogait, és ha feltűnő barnás lepedék látszik a fogakon, akkor állatorvossal mielőbb eltávolíttatni a lepedéket. A kőképződés megelőzésére igénybe vehetők rágótabletták, illetve macskafogkefével történő ápolás heti 2-3-szor.

Húgykőképződés

Leginkább ivartalnított kandúrok problémája, hogy a vizeletből kicsapódó üledék eltömi a szűk húgycsövet, ami vizeletürítési problémát okoz. Az állat erőlködik, nem tud vizelni, vagy néha kevés véres vizeletet ürít. Az ilyen panaszra nagyon oda kell figyelni, ha nem szüntetik meg az elzáródást (katéterrel), akkor rövid idő alatt súlyos veseelégtelenség alakulhat ki. Nőstényekben ez a probléma nem jelentkezik, kandúrokban igen, de ritkább mint a herélt állatok esetében.

Megelőzése: kandúrok herélését 6-9 hónapos kor felett célszerű legkorábban elvégeztetni, mert a korai ivartalanítás a húgycső kifejlődését hátrányosan befolyásolhatja, és a szűkebb húgycső hajlamosít az elzáródásra. Az ivartalanított állatoknak javasolt olyan gyógytápokkal etetni, mely összetételénél fogva nem kedvez a kőképződésnek.

Scroll to Top