szívférgesség

SZÍVFÉRGESSÉG KUTYÁKNÁL

Sajnos Magyarországon is egyre gyakoribb a trópusi, övezetekből származó, szúnyogcsípés által terjedő szívférgesség. 🦟🦟🦟

Kezelése körülményes és kockázatos, ezért inkább a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni.

A szívférgesség legnagyobb veszélye, hogy mire az első tünetek megjelennek, addigra a kutya már súlyos beteg. Akár több száz egyenként 10-40 cm hosszúságú féreg is élhet a tüdő ereiben és a szívben, amelyek ráadásul szaporodnak. A férgek lárva állapotból mintegy 7 hónap alatt fejlődnek ki, és akár 5-7 évig is élhetnek.

A szívférgesség több szerv komoly károsodását is okozhatja. Elsősorban a keringési rendszer problémáihoz, például a szívbillentyűk nem megfelelő záródásához, érelmeszesedéshez, érszűkülethez és vérrögképződéshez vezet. De hosszú távon a tüdő, máj és vese is megbetegedhet.

Sajnos a környékünkön is egyre elterjedtebb ez a betegség. 🙁

A 3.képen egy 6 éves szentendrei nagytestű kutya boncolási képe látható (a szívében jól láthatóak a kifejlett szívférgek). A kutya teljesen tünetmentes volt, labdázás közben egyszer csak összeesett és elpusztult.

Nagyon fontos, hogy szűrve legyenek a kutyák, hogy ne terjedhessen tovább ez a betegség. A szűrés nagyon egyszerű, gyorsteszttel megállapítható az eredmény, csupán egy csepp vér kell hozzá. Ha negatív a teszt akkor pedig sokféle tablettával/féreghajtóval lehet ellene védekezni.