Kedvenceink ízületi bántalmai

Ezekben a hideg téli hónapokban az egyik legtöbb gondot okozó probléma az idősödő kutyák, macskák nagyízületeinek fájdalmas gyulladása.

Az ízületi bántalmakat sokféleképpen osztályozhatjuk, de gyakorlati szempontból legfontosabb a csípő, könyök, váll és térdízület idült gyulladása, melyet az esetek többségében öröklött,-ritkábban szerzett-rendellenes ízületi alakulás-diszplázia okozza.

Legismertebb a csípőízületi DP, de bizonyos fajtákban halmozottan fordul elő a könyök DP, és a váll ízületi porcosodási zavar. A CSD elsősorban a nagytestű kutyafajták, de sajnos egyre gyakoribb a kis és közepes testű, sokszor a magyar kutyafajtákban is.

A térd ízületben leggyakoribb az elülső keresztszalagszakadás, mini fajtákban pedig a térdkalács ficama. Ezek a leggyakoribb kórokok,diagnózis és kezelés hiányában egész életre szóló fájdalmas gyulladást, sántítást okoznak. A könyökízületi diszplázia fiatal 4-10 hónapos kutyákban okoz először tüneteket, visszatérő egyoldali sántaságot, melynek egyik fő jellemzője, hogy mozgatásra “bejáródik”, enyhül a fájdalom. A vállízületi diszplázia szintén fiatal, egy év alatti (főleg 6-8 hónapos) nagytestű kutyák betegsége, sokszor csak enyhe mozgászavart okoz, de elhanyagolva időskorban súlyos ízületi degenerációt okoz.

Itt kell megemlítenünk a gerincoszlop, gerinccsigolyák, és ízületek betegségeit. Kistestű, hosszútörzsű idősödő kutyák közismert betegsége az ún. “tacskóbénulás”, vagyis a különböző fokú és súlyosságú porckorong sérv. Ez a kórkép is gyakran okoz idült, fájdalmas mozgászavart, púposított testtartást, és a lábak (gyakrabban a hátulsó lábak) különböző mértékű bénulását. Szintén idősebb, de a nagyobb fajták egyedei között gyakori, a tüneteiben a CSD-hez hasonló, de az ágyék-keresztcsonti gerincszakasz “szűkülete” okozta ” Cauda Equina Compresszió”, melynek gyakori tünete a széklet elpotyogtatása, és a vizelet csöpögtetése, incontinencia is.

Legfontosabb hogy ismerjük, halljunk ezekről a betegségekről, és már kölyök vásárlásakor kérdezzük meg a tenyésztőt e betegségek előfordulásáról, az esetleges szűrővizsgálatokról, ugyanis nagy többségük öröklődő kór, amit a szülőknél vagy a fiatal kutyában elvégzett szűrő-röntgen-vizsgálattal ki lehet mutatni. Szintén nagyon fontos, hogy idősödő állatunknál korán felismerjük a bajt,-kedvencünk nehezen áll föl, hamar elfárad, séta közben gyakran leül, lábát emelgeti. Barátunk az állandó fájdalmat nem sírással jelzi, -rosszkedvű, kedvetlen, nem szívesen mozog, étvágytalan. A beteg ízületei sokszor mozgatás hatására “bejáratódnak, de ez ne tévesszen meg bennünket..Minél előbb forduljunk szakemberhez (röntgen vizsgálat elengedhetetlen!), és kövessük tanácsait. Négy alapvető gyógyítási forma ismeretes-a konzervatív-gyógyszeres(gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók, porcosítók,) a fizioterápiás (mágnes, lézer, ultrahang), az alternatív energiagyógyászat (reiki, akupunktúra) vagy műtéti kezelés.E négy forma egymást kiegészítheti, támogathatja.Klinikánkon több mint 10 éve végzünk röntgen vizsgálatokat, diszpláziaszűrést (Magyar Kisállat Ortodédiai Egyesület,és a Független Diszplázia vizsgáló Bizottság), ízületi, csont és gerinc műtéteket, gyógyszertárunkban a legújabb gyulladáscsökkentők, porcosítók elérhetők. Legújabb szolgáltatásunk pedig az infravörös zuhanyfejes soft-lézer kezelés és mágnes-terápia.

Kollégáink közül az egyik magas szinten végzi az -energiagyógyászatot- a reiki mestere. Új kolléganőnk gyakorlott jó nevű az akupunktúrás kezelések terén. Előzetes bejelentkezés alapján várjuk a kedves gazdikat kedvenceikkel együtt napi 10 órás nyitvatartással, folyamatos ügyelettel.Bejegyzés n

Scroll to Top