Elektronikus állatjelölés

Mire jó a mikrochip?

Egyre terjedőben van hazánkban is az állatok egyedi megjelölésére alkalmas mikrochip. Részben a korábbi bevett gyakorlatot a tetoválást hivatott kiváltani, de annál sokkal szélesebb körben lehet majd használni. A tetoválás legnagyobb hibája, hogy idővel az esetek nagy részében olvashatatlanná válik. Számtalanszor álltunk már tanácstalanul a talált fajtatiszta kutyus mellett, és próbáltuk megfejteni a tetoválási számot, sikertelenül. Ezek az állatok visszajuthattak volna gazdáikhoz, ha egyértelműen beazonosíthatók a tulajdonosaik. Nem beszélve a keverék kutyákról, akiket törzskönyv híján nem tetoválnak, jelölésükre korábban csak a nyakörvre szerelt biléták szolgáltak. Ezek sokszor hasznosak, de könnyen elvesznek, elkallódnak. Ezeket a problémákat hivatott megoldani a mikrochippel történő állatjelölés.

A chip egy speciális leolvasóval beazonosítható, és ez segítséget jelenthet az elveszett állatok keresésében, talált állatok beazonosításában.

Hogyan ültetik be a chipet?

A jelölés abból áll, hogy egy un. transzpodert ültetünk a bőr alá. A transzpoder egy körülbelül rizsszem nagyságú kapszula, ami a mikrochipből és egy antennából áll. Egy speciális injekciós készülékkel juttatjuk a bőr alá, a nyaktájék bal oldalán. Behelyezése kis fájdalommal jár, altatás nélkül elvégezhető. A behelyezést követően egy leolvasó készülékkel ellenőrizzük a chipet. A mikrochip behelyezéséről egy igazolást állítunk ki, ami tartalmazza a chip számát. A kód a rendelőben is nyilvántartásba kerül.

Mikor van rá szükség?

2004 októberétől várhatóan állatok szállításához kötelező lesz a mikrochipes jelölés, 2008-tól pedig valamennyi állat jelölését megkövetelik majd.

Bár kissé barátságtalannak tűnhet házikedvenceink beszámozásának gondolata, de a mikrochip nagy előrelépést jelenthet az állatok védelmében, ezért széles körű elterjedése minél sürgetőbb.