Fogyasztó diétás táplálás

Napjainkban egyre gyakoribb probléma, hogy háziállataink jelentős többletsúlyra tesznek szert a mozgásszegény életmód, és a bőséges táplálékellátás következtében. Az állattulajdonosok a rohanó életmód mellett egyre kevesebb időt tudnak szánni kedvencük sétáltatására, mozgatására, és sok esetben az állatot jutalomfalatokkal kárpótolják ezért. Ezek a tényezők összességükben vezetnek az állat elhízásához. A hízási hajlamot ezen kívül fokozza az állat ivartalanítása (tekintet nélkül arra hogy nőstény, vagy hím állatról van-e szó), mert ezzel megváltozik a hormonháztartás.

Az elhízott állatok hajlamosabbak különféle megbetegedésekre, és rövidebb ideig élnek, mint megfelelő kondícióban lévő társaik. Éppen ezért fontos, hogy állataink megtartsák a kívánatos testsúlyukat.

Nem célszerű azonban egyszerűen koplaltatással, táplálékmegvonással lefogyasztani elhízott állatunkat, mert a zsírraktárakból hirtelen felszabaduló nagy mennyiségű zsír károsíthatja a májat. Különösen igaz ez a macskákra, mert az ő esetükben akár néhány nap alatt visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozhat a koplalás. Fogyasztási célra sokkal jobban megfelelnek az állateledel gyártó cégek által előállított diétás konzerv, illetve száraztápok. Ezek a tápok kifejezetten túlsúlyos kutyák és cicák számára készülnek. Ezekkel a speciális tápokkal az elhízás megelőzhető, és a már elhízott állatok is lefogyaszthatók néhány hónap leforgása alatt, ha kellően következetesek, és türelmesek vagyunk.

A rendelőnkben is végzett fogyasztó program lényege, hogy az állat csak az állatorvos által előírt csökkentett energiatartalmú diétás tápot fogyaszthatja, és azt is csak az előírt mennyiségben. A kijáró cicákat érdemes ezidő alatt csak lakásban tartani, hogy ellenőrizni tudjuk a táplálkozásukat. Az állatot kéthetente mérjék meg lehetőleg ugyanazon a mérlegen, és a mért jegyezzék fel. A diéta keztedtétől számított 1, 3 illetve 6 hónap múlva az állatot tanácsos elhozni egy kontroll vizsgálatra.

Ha ezzel a diétával sikerült lefogyasztanunk az állatot, akkor egy súlyfenntartó diétát kell bevezetni nála, amit célszerű élete végéig etetni.