Macskák javasolt oltási programja

A kismacskákra nézve a legveszélyesebb heveny betegségek: a macskanátha (Calicivírus) a macska rhinotracheitis (= orr, és légcsőgyulladás, herpesvírus okozza), továbbá a panleukopenia (Parvovírus). Az első két betegség légzőszervi tüneteket, illetve kötőhártyagyulladást okoz, míg a panleukopénia egy vérképzőszervi megbetegedés. A kiscicákat először ez ellen a három betegség ellen kell beoltani, és az oltást 3 hét múlva meg kell ismételni. A kombinált oltáson kívül macskaleukosis elleni oltást kell kapniuk. A macskaleukosis egy elhúzódó lefolyású alattomos megbetegedés, amellyel a hazai macskapopuláció nagyrésze fertőzött. A kiscicák többsége eleve fertőzötten születik meg, vagy kölyökkorában a szopás és az anyjával való közvetlen érintkezés során fiatalon fertőződik. A betegség tünetei változatosak, és általában többéves korban jelentkeznek, ezért felismerése nehéz. A macskaleukosis vírussal fertőzött állatokat felesleges beoltani a betegség ellen, mert a azt már nem lehet vakcinázással megelőzni. Ezért célszerű a leukosis elleni vakcinázás előtt egy vérvizsgálatot végezni, amely az esetek többségében kimutatja a fertőzöttséget /a háromhetes időközzel kétszer elvégzett vérvizsgálat eredménye tekinthető biztosnak/. Ha a cica fertőzött sajnos a leukosis elleni oltásokat felesleges megkapnia, és számítani lehet rá, hogy évek múlva megbetegedehet. A macskaleukosis negatív, azaz nem fertőzött cicák esetében viszont feltétlenül javasolt az oltás, még mielőtt más macskákkal közvetlen kapcsolatba kerülnének. Ezt az oltást is 3 hét múlva ismételni kell. Ha a cica megkapta ezt a négy alapoltást, a kijáró macskákat érdemes veszettség ellen is beoltatnunk. Ezután az oltásokat (kombinált, macskaleukosis, veszettség) elegendő évente ismételni.

8. hét: Kombinált

11.hét Kombinált

14. hét Macskaleukosis

17. hét Macskaleukosis

20. hét Veszettség (kijáró macskák esetében)

Majd évente a kombináltat, a macskaleukosis elleni oltást, és a veszettség elleni oltást ismételni.

Létezik továbbá védőoltás macskák részére Microsporum okozta gombás bőrfertőzés ellen. A vakcina megelőzésre és kezelésre egyaránt használható. Ezek a gombák emberben is megtelepedhetnek, és viszketéssel, bőrpírral járó bőrfertőzést okozhatnak, ezért érdemes gondot fordítani megelőzésükre. A vakcinázást kétszeri alapoltás után elegendő évente ismételni.

A macskák szintén gyakori fertőző megbetegedése a fertőző hashártyagyulladás (FIP). A betegség elleni vakcinát orrcsepp formájában kaphatják meg az állatok.

Scroll to Top