Vemhes a kutyánk

Ha kutyánk anyai örömök elé néz, nekünk is érdemes felkészülni a kölykök fogadására. A kölyökkutyák nagyon bájosak, de – különösen ha sokan vannak – pluszmunkát is jelent az elszállásolásuk. Először is szükség lesz egy kuckóra, ahol a szuka ellik, és ellátja a kölyköket. Méretben nagyon változó lehet, a fajta méretétől, és a várható alomszámtól függően. Célszerű az elletőhelyet a lakás egy félreeső zugában kialakítani, ahol megoldható a fűtés (a kölyköknek meleg környezetre van szükségük), illetve könnyen takarítható a padló. Kuckónak remekül megfelel egy olyan láda, ahonnan a szuka könnyen ki-be ugrál, de a kölykök legalább eleinte nem tudnak megszökni belőle. Alomanyagra is szükség lesz, hiszen a kicsik 4-6 hétig a ládában végzik a dolgukat, ezért az alomanyag legyen jó nedvszívó, és melegítsen. Legideálisabb a pamutanyag hulladék, szóba jön még a feldarabolt papír (nem túl festékes újságpapír pl.), valamint a széna. Érdemes gondoskodni infralámpáról, ami a kölykök melegen tartásában segít.

Vemhesség

A kutyák vemhességi ideje 64 nap, tehát körülbelül két hónap. A 3-4 hetes vemhességet lehet biztosan diagnosztizálni, ultrahangvizsgálattal, vérvizsgálattal, illetve a has áttapintásával.

A vemhes állatoknak nagyobb a fehérje és energiaszükséglete, táplálásuknál erre mindenképpen tekintettel kell lenni. Emiatt célszerű jobb minőségű tápokat etetni, és növelni kell az etetések gyakoriságát is. A vemhesség végére a napi 3-4-szeri etetés a megfelelő. Persze nem korlátozás nélkül kell etetnünk, nem jó, ha elhízik a kutya. Általában a tápokon feltüntetik, hogy egy adott testsúlyú kutyának mennyi a napi adagja abból a tápból.

Fontos hogy főleg a vemhesség második felétől ne adjunk kalcium kiegészítést a szukának, mert ha szervezete hozzászokik a kalciumbevitelhez, a szoptatással megnövekedett kalcium igényhez nem fog tudni alkalmazkodni. Ez hajlamosítja kalcium hiányos görcsroham kialakulására a szoptatás során.

Gyógyszereket csak állatorvosi javaslatra adjunk az állatnak, bizonyos antibiotikumok fejlődési rendellenességet okozhatnak a kölykökben, más gyógyszerek vetélést idézhetnek elő.

Mivel a kölyökkutyák már a vemhesség alatt fertőződhetnek férgekkel méhen belül, illetve a szopás során is, csökkenthetjük a kölykök férgességét, ha a szukát még fedeztetés előtt féreghajtóval kezeljük, és ezt megismételjük a vemhesség végén (kb. 55. napon).

Az ellés

Közeledtére utal a testhőmérséklet csökkenése. Érdemes napi kétszer hőmérőzni a szukát, és ha az átlagos testhőmérséklet 1 fokot esik, akkor várhatóan 24 órán belül megindul az ellés (A kutyák átlagos normál testhőmérséklete 38-39 °C fok).

Az ellés lezajlása során érdemes figyelni, hogy minden kiskutyához tartozó méhlepény távozott-e a méhből. A kutya méhlepénye gyűrű alakú, sötétzöld színű. Ha méhlepény darabok bennmaradnak a méhben, az ellést követő pár napban méhgyulladás alakul ki, a szuka belázasodik, bűzös váladék ürül a hüvelyből. Ilyenkor sokszor csak a méheltávolítás segít.

Akkor kell állatorvosi segítséget kérni, ha a magzatvíz elfolyását követő 20 perc múlva még nincs kölyök, ha a kifejezett tolófájások ellenére nincs kölyök, illetve ha 4 óránál több telt el az előző kölyök születése óta. Ha bizonytalan abban hogy rendben mennek-e a dolgok, telefonon konzultáljon állatorvosával.

Ha az ellés a 67. napig nem indul meg, szükség van a mesterséges megindítására, illetve szükség esetén császármetszésre.

Ha az ellés problémamentesen lezajlott, érdemes a szukát elvinni állatorvoshoz, hogy megvizsgálják nincs több kölyök a méhben, illetve gyógyszerekkel segítik a méh visszaalakulását (involúcióját).

A szoptatás

Az ellést követően ürülő un. előtej, vagy föcstej sok ellenanyagot tartalmaz, ami a kölykök későbbi ellenállóképessége szempontjából nagy fontosságú. Fontos hogy minden kölyök hozzájusson ehhez az értékes tápanyaghoz.

A kölyköknek meleg környezetre van szükségük, mert még labilis a hőháztartásuk, könnyen kihűlnek. Az ideális hőmérséklet 3 hetes korig a 30 fok, később 25 fok. Szükség lehet infralámpás melegítésre.

A tej magas kalciumtartalma miatt a szuka sok kalciumot veszít, amit feltétlen pótolni kell, számos állatgyógyászati készítmény van forgalomban ilyen célból. Különösen nagy alomszám esetén jelent fokozott veszélyt a kalcium hiány miatti görcsroham.

Ha kevés teje van a szukának, kutyatejpótló tápszerekkel lehet cumisüvegből etetni a kölyköket, kezdetben 3-4 óránként. A tejhiányra utal, ha az éhes kölykök sokat sírnak, és az emlőt megnyomva kevés tej ürül, vagy nem ürül tej.

Ha túl sok tej termelődik, és nem szopják ki a kölykök, a pangó tej emlőgyulladást okozhat. Ennek jele ha a szuka belázasodik, bágyadt, emlője duzzadt fájdalmas. Ilyen esetekben gyógyszeres kezelésre van szükség.

A kölykök csukott szemmel születnek, kb. 10. napon nyitják ki a szemüket. Önálló vizelet és bélsárürítésre 3 hetes koruktól képesek, addig anyjuk tisztogatása segít nekik. Épp ezért ha mesterségesen neveljük a kölyköt, 3 hetes korig etetések után nedves vattával kell dörzsölni a végbélnyílást, hogy a bélsár, vizelet ürüljön. Két hetes korban javasolt féreghajtóval kezelni a kölyköket és a szukát is. Ezt követően két hetenként ismételt féreghajtásra van szükség.

A kölyköket 1 hónapos kortól lehet kínálni kölyökkutyáknak való eleséggel, hogy 6 hetes korban elválaszthatók legyenek anyjuktól, és önállóan is tudjanak táplálkozni.